Begraafplaats IJsselmonde
Informatie ruimingen:
Geplaatst op: 1-4-2021
De laatste weken zijn er in de media verschillende verontrustende berichten gekomen over ruimingen en het vinden van stoffelijke resten op begraafplaatsen.

De laatste jaren hebben we buiten de corona periode, 1 a 2 keer per jaar een informatieavond voor nabestaanden georganiseerd over de mogelijkheden en wat er gedaan wordt als de grafrechten vervallen.

Het woord ruiming wordt vaak gezien als het opruimen en roept, terecht, veel vragen op bij nabestaanden, dit woord zou dan ook beter vervangen kunnen worden door herbegraven.

In deze tijd van corona waar de dood zou dichtbij kan zijn is het begrijpelijk dat dit onderwerp meer aandacht krijgt.

Ook op deze oude begraafplaats kan het voorkomen dat er botjes zichtbaar worden, we hebben met de hovenier en vrijwilligers daar goede afspraken over gemaakt, als dit aan de oppervlakte komt wordt dit in een afbreekbare jute zak gedaan en in het verzamelgraf herbegraven.

Dit kan voor bezoekers heel confronterend zijn.

Het moet gezegd worden, maar vroeger werd er minder zorgvuldig gewerkt en waren de aantallen begrafenissen een veelvoud van wat we nog hebben.

Deze begraafplaats is eind 1800 in gebruik genomen. Een paar jaar terug werden er ook stoffelijke resten gevonden bij de herinrichting van het plein rond de Adriaen Janszkerk, wat veel publiciteit heeft gekregen. Deze stoffelijke resten zijn toen herbegraven op onze begraafplaats.

In mei zal er een deel van vak D worden herbegraven in een verzamelgraf aan de rand van dat vak.

Voor dit proces is een protocol opgesteld en de aannemer moet voldoen aan de gestelde eisen. Dit proces wordt zorgvuldig uitgevoerd en gecontroleerd.

Mocht u informatie willen, laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,
Cor Vink Beheerder
© 2021 Begraafplaats van de Hervormde Gemeente Rotterdam-IJsselmonde
Design, realisatie en hosting verzorgd door NetandMore Rotterdam Powered by NAM CMS.