Begraafplaats IJsselmonde
Open dag multifunctioneel uitvaartcentrum Rotterdam IJsselmonde
Geplaatst op: 21-5-2019

Zaterdag 1 juni tussen 10.00 uur en 16.00 uur zal er een open dag zijn waarbij ook ondernemers op de begraafplaats aanwezig zijn en zullen diverse aspecten rond de uitvaart getoond worden.

Het multifunctionele uitvaartcentrum is gerealiseerd door Middelwatering bouw uit Rotterdam in opdracht van de Hervormde gemeente Rotterdam IJsselmonde. De ontwerper Dennis Marinissen uit Goes is er goed in geslaagd de ruimte efficiënt in te delen, maar waar ook het geheel een licht en open karakter te geven.

Het geheel met twee 24 uurs kamers, een mortuarium en een Aula is voor Rotterdam IJsselmonde, in combinatie met de begraafplaats en de mogelijkheid voor technische crematies een aanwinst.

De ruimte is zo ingedeeld dat mensen elkaar kunnen ontmoeten; lief en leed kunnen delen, maar ook waar men terecht kan voor vragen.
==============================

De opening zal in het teken staan van duurzaamheid in de uitvaart;

Er zullen een aantal duurzame begraaf kisten getoond worden, de keuze wordt steeds uitgebreider maar om een bewuste keuze te maken soms lastiger.

De begraafplaats is recent aangesloten bij Circle Stone hier wordt gestimuleerd om grafmonumenten te hergebruiken, stenen die soms miljoenen jaren oud gevormd zijn tot steen worden hier na 25 jaar soms afgevoerd en vernietigd, er zijn mooie voorbeelden van hergebruik waarbij niet zichtbaar is hoe deze eerst was.

Het gebruik van een boom plaat met inscriptie die gebruikt kan worden op de begraafplaats bij natuurlijke graven die na verloop van tijd zullen vergaan.

Het verhaal achter de overledenen levend te houden door dit te plaatsen op “In memoriam” een gratis service van de begraafplaats.

Maar ook de informatie over de stichting Historisch Eiland IJsselmonde waar wij onze informatie vandaan halen bij historische graven.

Een bloemist kan laten zien dat er een keuze gemaakt kan worden om bij een rouwboeket te kiezen voor bloemen die verantwoord zijn, denk hierbij aan een veldboeket die hier uit de buurt komt in plaats van rozen die met een vliegtuig uit een Afrikaans land komen.

Het gebruik van QR code als informatie bij een graf de mogelijkheden gaan verder en is dit wellicht de toekomst

Hoe wordt de begraafplaats bijgehouden door de hovenier, we gebruiken geen bestrijdingsmiddelen maar alternatieve methoden, een uitdaging voor de toekomst….

Vrijwilligers laten zien wat ze voor de begraafplaats betekenen bij onder onderhoud van groen.

Er zal een overbrengauto aanwezig zijn als iemand is overleden en deze moet vervoerd worden naar het uitvaartcentrum laten we zien hoe dit gaat

Ook zal er een rouw fotograaf aanwezig zijn die kan aangeven welke mogelijkheden er zijn om een uitvaart vast te leggen.

Er zal informatie gegeven kunnen worden over het proces rond de uitvaart, wat de mogelijkheden zijn van het multifunctionele uitvaartcentrum in verhuur en catering.

Wij laten het proces zien bij een open graf met voorlopers en wat hier bij komt kijken, maar ook de vele mogelijkheden van graf en as bestemmingen.

© 2021 Begraafplaats van de Hervormde Gemeente Rotterdam-IJsselmonde
Design, realisatie en hosting verzorgd door NetandMore Rotterdam Powered by NAM CMS.